DKV reageert op te hoge ereloonsupplementen

DKV, marktleider in hospitalisatieverzekeringen, stelde de afgelopen jaren vast dat ziekenhuizen alsmaar hogere ereloonsupplementen aanrekenen aan patiënten die gebruik maken van een éénpersoonskamer na een medische ingreep.

Om dit probleem enigzins onder controle te houden, kwam DKV een tijdje terug met een nieuw product op de markt: DKV hospi select.

Daarin worden zij partner met alle ziekenhuizen die in 3 jaar tijd een maximale stijging van 10% laten optekenen in ereloonsupplementen. Deze ziekenhuizen houden de evolutie van de stijging in lijn met de Riziv-tarieven en de consumentenindex.

Aanvankelijk werden alle ziekenhuizen als partner beschouwd, maar na jaarlijkse evaluatie zag DKV zich sinds begin 2020 genoodzaakt om maar liefst 33 ziekenhuizen op een zwarte lijst te zetten, daar deze zich niet hielden aan de voorwaarden in het aangeboden hospitalisatieplan.

Wat zijn de gevolgen voor de klanten?

DKV benadrukt dat deze aanpassing geen gevolgen heeft voor de overgrote meerderheid van zijn klanten. De verandering zal enkel gevolgen hebben voor wie een DKV Hospi Select-polis afsloot na 1 januari 2018, die zich tevens laat opnemen in een ziekenhuis dat niet langer deel uitmaakt van het netwerk van partnerziekenhuizen en die daarenboven bewust kiest voor een éénpersoonskamer.

Enkel wanneer aan deze drie criteria tegelijk wordt voldaan, moeten de betrokken klanten 20% van de door het ziekenhuis in rekening gebrachte ereloon- en kamersupplementen zelf betalen.

Kiest de patiënt dus niet zelf voor een éénpersoonskamer in een ziekenhuis op de zwarte lijst, dan is deze regel niet van toepassing.

Deze reactie van DKV volgt vanuit de overtuiging dat de evolutie in de systematische verhoging van ereloonsupplementen een gedeelde verantwoordelijkheid is. Zij tonen begrip voor de stijging, vermits deze verhoging een belangrijk deel van de omzet vormt voor een ziekenhuis, waardoor het ziekenhuis correct kan blijven werken. Anderzijds moet men in de gezondheidssector blijven streven naar kwalitatieve gezondheidszorg die voor ieder van ons toegankelijk moet zijn.

Plaats een reactie

Iets interessant gelezen? Deel het met je vrienden!