Helan hospitalia

De landsbond voor onafhankelijke ziekenfondsen was een groepering van 5 ziekenfondsen waarvan Partena en het OZ de bekendste waren. Sinds 2022 zijn deze beide ziekenfondsen samengesmolten tot Helan.

De hospitalisatieverzekering die door Helan wordt aangeboden heet hospitalia. Deze verzekering splitst zich uit in 3 plannen: hospitalia, hospitalia medium en hospitalia plus.

Een korte samenvatting van de dekking die deze plannen bieden:

Bij het plan “hospitalia” is er geen franchise en verzorgt de verzekeraar terugbetalingen tot een bepaald bedrag per jaar. De kosten bij daghospitalisatie (=geen overnachting) worden ook terugbetaald, net als de bijkomende kosten voor medicatie en raadplegingen tot 90 dagen na de ziekenhuisopname.

Het plan “hospitalia medium” biedt net iets meer dekking inzake ereloonsupplementen (tot 200%). Hierin is ook een éénpersoonskamer gedekt en de termijn voor terugbetaling van bijkomende medische kosten is uitgebreider (tot 180 dagen na de ziekenhuisopname). Het plafondbedrag tot waar tussenkomst gebeurd in het plan “hospitalia” vervalt vanaf “hospitalia medium”.

Het plan “hospitalia plus” biedt een ook die ruimere dekking aan met nog méér en hogere terugbetalingen en dit nog steeds zonder een begrenzing per jaar op te leggen (echter enkel van toepassing bij de door hen toegestane lijst van ziekenhuizen). Ook in dit plan is er geen franchise van toepassing en komen de kosten bij een éénpersoonskamer in aanmerking voor terugbetaling.

De pré- post periode voor terugbetaling van bijkomende kosten wordt t.o.v. het plan “hospitalia” uitgebreid naar dekking vanaf 60 dagen voor de opname tot 180 dagen na de hospitalisatie.

Men kan met “zware ziekten” wel bij de 3 plannen terecht.

Bij het vergelijken van deze plannen wordt al snel duidelijk dat het plan “hospitalia plus” voor de meeste mensen veel meer voordelen biedt. Zeker als men bekijkt hoe klein de meerkost is t.o.v. het goedkopere plan “hospitalia”.

Het plan “hospitalia plus” werd door de onafhankelijke consumentenorganisatie Test-Aankoop nog niet zo lang geleden bekroond als beste hospitalisatieverzekering op het vlak Prijs/Kwaliteit. Helan liet toen enkele bekende hospitalisatieverzekeraars achter zich.

Meer uitgebreide info over de plannen kan je simpelweg terugvinden op de website van Helan . Vul heel eenvoudig de gevraagde gegevens in en ontvang de juiste informatie op jouw maat. Daarna kan je ze vergelijken met de andere hospitalisatieverzekeringen van andere verzekeraars.

Iets interessant gelezen? Deel het met je vrienden!